Expo Hieronymus Cock - De renaissance in prent

Van 14 maart tot en met 9 juni 2013 loopt in M - Museum Leuven de tentoonstelling Hieronymus Cock - De renaissance in prent. De tentoonstelling biedt voor het eerst in vijfentwintig jaar een breed overzicht van de activiteiten van het uitgevershuis In de Vier Winden. Aan de hand van meer dan honderdvijftig zeldzame en kwetsbare werken op papier, worden de activiteiten van uitgever Hieronymus Cock en zijn medewerkers aan het publiek voorgesteld.

Hieronymus Cock (Antwerpen, 1517/8 - 1570) was schilder en prentmaker en begon samen met zijn vrouw Volcxken Diericx als een van de eersten buiten Italië op grote schaal prenten te publiceren. Vanaf 1548 vormde hun huis In de Vier Winden in Antwerpen het kloppend hart van een bloeiende uitgeversactiviteit. Zij zorgden voor de productie van honderden belangrijke etsen en gravures, waaronder prenten naar fresco's en schilderijen van Rafaël en Bronzino, de allereerste reeks met weergaven van de ruïnes van Rome en gravures naar antieke beeldhouwwerken. Prenten naar het ontwerp van vooraanstaande renaissancemeesters uit de Nederlanden als Maarten van Heemskerck, Frans Floris en Hans Vredeman de Vries werden door hun zorgen over Europa verspreid en hielpen het schoonheidsideaal van de renaissance verder uit te dragen. Cock ontdekte het talent van Pieter Bruegel de Oude die voor de uitgeverij meer dan zestig meesterlijke ontwerpen voor prenten zou leveren. Daarnaast liet Cock ook prenten maken naar de succesrijke en fantasievolle composities van Jheronimus Bosch.

De kernstukken van deze tentoonstelling zijn afkomstig uit de rijke collectie prenten en tekeningen van de Koninklijke Bibliotheek van België. Binnen deze instelling werd de afgelopen jaren nieuw onderzoek verricht naar het uitgevershuis In de Vier Winden en zijn productie. De Fondation Custodia - Collection Frits Lugt voegt daar enkele uitzonderlijke tekeningen en prenten aan toe. Tientallen cruciale bruiklenen uit binnen- en buitenlandse collecties vervolledigen het overzicht.

Na de presentatie in M - Museum Leuven reist de tentoonstelling verder naar Parijs.

Meer info: www.mleuven.be