Expo 'Der Genter Altar der Brüder van Eyck in Berlin. 1820-1920'

De Aanbidding van het Lam Gods, vervaardigd door de gebroeders Van Eyck en voltooid in 1432, is het magnum opus van de schilderkunst uit de Bourgondische Nederlanden. Het Lam Gods kende een bewogen geschiedenis. De vleugels werden bijvoorbeeld in 1821 aangekocht als deel van de Solly-collectie, waarna ze naar Berlijn verhuisden. In het Verdrag van Versailles werd gestipuleerd dat de vleugelstukken, als deel van de ‘Wiedergutmachung', in 1920 terug naar België kwamen.

In de centrale hal van de Gemäldegalerie in Berlijn werd de toenmalige opstelling van het Lam Gods gereconstrueerd. Men gebruikte daarvoor 16e- en 17e-eeuwse kopieën en deed een beroep op beeldmateriaal dat de historische opstelling documenteert. Daarnaast illustreert men de bewogen geschiedenis en is er een documentaire te zien die de belangrijke stages in de receptie en de opstelling aantoont: de opwinding onder de pioniers van het onderzoek naar de kunst van de Bourgondische Nederlanden; de verschillende wijzen waarop het stuk werd tentoongesteld; en de soms verregaande restauratiepraktijken.

De expo onderzoekt in het licht van het herdenkingsjaar van de Eerste Wereldoorlog (‘1914. Aufbruch. Weltbruch') ook de redenen voor de terugkeer van de vleugels door het Verdrag van Versailles, namelijk als compensatie voor de immense schade die België leed tijdens de oorlog.

Expo Der Genter Altar der Brüder van Eyck in Berlin. 1820-1920
4 september 2014 - 29 maart 2015
Gemäldegalerie / Staatliche Museen zu Berlin
Meer info

(Nieuwsbericht 11 september 2014)