Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Crabbetriptiek Memling verenigd

In de Morgan Library & Museum (New York) wordt de zogenaamde Crabbetriptiek van Hans Memling voor het eerst voor een Amerikaans publiek herenigd. Jan Crabbe, 26ste abt van de Duinenabdij in Koksijde, bestelde de triptiek ter gelegenheid van zijn vijftienjarig prelaatschap in 1472. In de achttiende eeuw werden de panelen doormidden gezaagd om afzonderlijk verkocht te kunnen worden. Het middenpaneel is eigendom van de Musei Civici in Vicenza (Italië), de binnenluiken behoren tot de collectie van de Morgan Library & Museum. Het Groeningemuseum in Brugge bezit dan weer de buitenluiken met de Annunciatie in een zogenaamde levende grisaille. Een grisaille werd traditioneel gebruikt voor de voorstellingen van heiligen op de achterzijde van zijluiken. Het gebruik van witte en grijze tinten verleende de figuren een gebeeldhouwd karakter. Bij Memling zijn Maria en Gabriël echter levende personages, gehuld in witte kleding en omringd door witte en grijze accessoires.

De catalogus van de expo Hans Memling: Portraiture, Piety, and a Reunited Altarpiece werd mogelijk gemaakt door de steun van het Vlaams Studiecentrum voor de kunst in de Bourgondische Nederlanden (Musea Brugge).

Expo Hans Memling: Portraiture, Piety, and a Reunited Altarpiece
Wanneer: 2 september - 8 januari 2017
Waar: Morgan Library & Museum, New York
Website

(Nieuwsbericht 16 juni 2016)