Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Collectiepresentatie: Memling in context

De collectie van het Sint-Janshospitaal in Brugge is van cruciaal belang om de werken van één van de grootste Europese meesters van de 15e eeuw, Hans Memling, te kunnen begrijpen. Het Sint-Janshospitaal bezit Memlings enige overgebleven gesigneerde en gedateerde altaarstukken.

Besteld door de gemeenschap van het hospitaal en voltooid in 1479, dragen ze nog op de originele lijsten Memlings naam. Deze twee altaarstukken, het Johannesretabel en de Triptiek van Jan Floreins, worden beschouwd als de hoekstenen voor de wedersamenstelling van een buitengewoon rijk oeuvre. In Memling in context zullen zij samen met het uitgebreide ensemble van Memlings andere werken in het Sint-Janshospitaal worden gepresenteerd met nieuwe contextuele informatie. De collectiepresentatie zal zich richten op de herkomst van deze werken en hun rol in het museum na 1839, het wetenschappelijk onderzoek (met inbegrip van de interpretatie van de in 2016 uitgevoerde infraroodreflectografie, die de ondertekeningen onthult) en de nieuwe museale presentatie.

Memling in context. Een vernieuwende blik op Hans Memlings schilderijen in het Sint-Janshospitaal
Waar: Sint-Janshospitaal Brugge
Wanneer: 11 mei - 8 oktober

(Nieuwsbericht 18 januari 2017)