Charlotte Wytema wint de Duparc Prijs

Musea Brugge wenst de Nederlandse Charlotte Wytema te feliciteren. Op 30 maart werd de vierde Duparc Prijs uitgereikt aan Wytema voor haar scriptie ‘tis nogtans maar een schaduw bij het licht': the Wijts Triptych Reconsidered.

De Duparc Prijs wordt één keer in de twee jaar uitgereikt voor de beste kunsthistorische masterscriptie. De prijs werd in het leven geroepen door het Mauritshuis (Den Haag) als cadeau voor Frits Duparcs afscheid als directeur van het Mauritshuis in 2008.

Wytema is verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar scriptie gaat over een drieluik dat in 2007 werd aangekocht door het Groeningemuseum in Brugge en dat door Wytema tijdens haar stage in het Groeningemuseum uitvoerig werd bestudeerd. De Triptiek van Petrus Wijts is bijzonder omdat het is samengesteld uit een vroeg zeventiende-eeuws middenpaneel en laat vijftiende-eeuwse zijluiken. De triptiek is een kopie naar het drieluik dat Jan van Eyck vlak voor zijn dood voor proost Nicolaas van Maelbeke schilderde. Helaas is dit werk verloren gegaan.

Wytema werd ook geselecteerd voor de derde Summer Course for the Study of the Arts in Flanders, met als focus Medieval and Renaissance Sculpture in the Low Countries. Het doel van de Summer Course is jaarlijks een selecte, hooggekwalificeerde groep van maximaal 18 jonge binnen- en buitenlandse onderzoekers naar Vlaanderen te halen en een intensief 11-daags programma van lezingen, discussies en bezoeken (rond een specifiek thema van de Vlaamse kunst) aan te bieden.

(Nieuwsbericht 12 april 2017)