Bruiklenen KMSKA in M Leuven

Na de heropening van M Leuven op 20 september 2009 gaf het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen zes schilderijen van oude meesters (Quinten Massijs, Bernard van Orley) in langdurige bruikleen.

Na de tentoonstelling Rogier van der Weyden 1400|1464. De Passie van de Meester uit 2009 bleven nog een aantal topwerken in M. Het meesterwerk De Zeven Sacramenten en de Annunciatie van Rogier van der Weyden, beide uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen, en het grafbeeld van Isabella van Bourbon, naar het ontwerp van Van der Weyden en afkomstig uit de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, versterken tijdelijk de collectie.

Sinds februari 2011 verrijken een aantal kunstwerken uit privébezit de collectie op de benedenverdieping. Bij Van der Weydens De Zeven Sacramenten toont M een begeleidende 15e-eeuwse tekening die voor de allereerste keer in België geëxposeerd wordt. In diezelfde zaal wordt een Pièta (1448), eveneens uit de omgeving van Van der Weyden, opgesteld. Een van de kamers in het voormalige hotel Vanderkelen is volledig heringericht en huisvest vier 16e-eeuwse schilderijen van de hand van Frans Francken de Jonge, Frans Pourbus de Oude (toegeschreven), Michiel Coxie en Adriaan Thomasz Key, naast een 17e-eeuwse portretbuste gemaakt door Michiel van der Voort.

Waar: M Leuven
Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven

Meer info: Website