Bruikleen Museum voor Schone Kunsten Gent aan het Kunsthistorisches Museum in Wenen

Vanaf juli 2015 geeft het Museum voor Schone Kunsten Gent het tweeluik Margaretha van Oostenrijk in aanbidding voor de Madonna, toegeschreven aan de Meester van 1499, in langdurige bruikleen aan het Kunsthistorisches Museum in Wenen.

Het werk zal gedurende een jaar te zien zijn in de Kunstkammer, de ‘kamer van kunst en wonderen', waarin de rijke verzameling van de Habsburgse keizers tentoongesteld wordt. Sinds de Kunstkammer in 2013 opnieuw geopend werd, hebben zowel het Groeningemuseum van Brugge als de Stedelijke Musea Mechelen er werk in langdurige bruikleen gegeven.

Margaretha van Oostenrijk, tante van Keizer Karel V, was van 1507 tot 1530 bijna ononderbroken landvoogdes van de Nederlanden. Haar hof in Mechelen groeide uit tot een centrum van kunst en cultuur. Het tweeluik van het Museum voor Schone Kunsten, toegeschreven aan de Meester van 1499, een leerling van Hugo van der Goes, stelt Margaretha voor in aanbidding voor de tronende Madonna. Ze is geknield op een rood tapijt met wit kruis, het wapenschild van haar man, Emanuel Philibert van Savoye. Het diptiek behoorde tot haar verzameling. De Vrienden van het Museum kochten het werk in 1971 op een Parijse veiling, en schonken het twee jaar later, ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de oprichting van de vereniging, aan het museum.

Website Museum voor Schone Kunsten Gent

LINK Kunstkammer

(Nieuwsbericht 9 juli 2015)