Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Boek: Bosch in detail

Till-Holger Borchert (directeur Musea Brugge) schreef het boek Bosch in detail, het derde boek in de In detail-reeks van Ludion. Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516) is een van de beroemdste schilders uit de geschiedenis. Het boek behandelt zijn bekendste werken, die geïllustreerd worden met paginagrote details. In verschillende hoofdstukken wordt ingegaan op een aantal karakteristieke thema's uit het oeuvre van de schilder: tronies, hemel en hel, de vier elementen, landschappen, monsters en fabeldieren.

Het boek biedt een bijzondere kijk op meesterwerken zoals De Tuin der Lusten, De hooiwagen, De verzoeking van de heilige Antonius en Het Laatste Oordeel. In een heldere taal gidst Borchert de lezer via nieuwe, verrassende invalshoeken langs het werk van de meester van ‘s-Hertogenbosch.

De volgende schilderijen uit de collecties van de Vlaamse Kunstcollectie worden besproken in het boek: De heilige Hiëronymus, Het Laatste Oordeel en De kruisdraging.

(Nieuwsbericht 4 maart, 2016)