Beelden VKC op ARTstor

Sinds 24 mei verspreidt Lukas - Art in Flanders nu ook via ARTstor wereldwijd meer dan 4440 beelden van meer dan 30 belangrijke Vlaamse collecties. ARTstor is een digitale bibliotheek voor non-profit onderzoek.

De collecties van de drie partnermusea van de Vlaamse Kunstcollectie (VKC) (het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), het Groeningemuseum in Brugge en het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK)) zijn met hun vele topstukken binnen de Lukas-collectie sterk vertegenwoordigd. Hierdoor zijn kunstenaars zoals Jan van Eyck, Hans Memling, Jheronimus Bosch, Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck en James Ensor present. De Lukas-collectie bevat, naast de vele uitstekende detailfoto's, ook de nieuwste foto's van De aanbidding van het Lam Gods van Jan en Hubert Van Eyck, dat in het Museum voor Schone Kunsten in Gent wordt gerestaureerd.

ARTstor bevat meer dan 1,5 miljoen digitale beelden over kunst, architectuur, en wetenschappen. ARTstor werkt hiertoe samen met internationale topmusea, fotografen, bibliotheken, onderzoekers, documentatiecentra en kunstenaars. Op deze manier bereikt ARTstor wereldwijd in 46 landen leraars, wetenschappers, conservatoren, bibliothecarissen en studenten van meer dan 1.400 universiteiten, colleges, musea, bibliotheken en scholen. De ARTstor Digitale Bibliotheek (ARTstor Digital Library) kan via een abonnement geraadpleegd worden door non-profitorganisaties.

Het wereldwijd ontsluiten en ter beschikking stellen van de digitale collectie kunstwerken van de Vlaamse musea is een belangrijke doelstelling van Lukas-Art in Flanders. De Vlaamse Kunstcollectie deelt die visie en was daarom graag bereid om mee te werken. De samenwerking met de Amerikaanse educatieve beeldbank ARTstor is een grote stap voorwaarts in de internationale ontsluiting.

www.artstor.org

www.lukasweb.be

(Nieuwsbericht 6 juni 2013)