19e Symposium Study of Underdrawing and Technology in Painting

De Université catholique de Louvain (UCL, Louvain-la-Neuve), het Laboratoire d'étude des œuvres d'art par les méthodes scientifiques (Musée de Louvain-la-Neuve) en het Vlaams Onderzoekscentrum voor de Kunst in de Bourgondische Nederlanden (Groeningemuseum/ Musea Brugge) zijn verheugd het 19e symposium Study of Underdrawing and Technology in Painting aan te kunnen kondigen. Het symposium wordt van 11 tot 13 september 2014 in Brugge gehouden. Deze reeks van prestigieuze colloquia is aan zijn 19e editie toe. In 1975 organiseerde de Université catholique de Louvain in Louvain-la-Neuve (UCL) het allereerste symposium. Het symposium wordt afwisselend georganiseerd door de UCL, de Katholieke Universiteit Leuven (KULeuven) en het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK/IRPA) en zijn Studiecentrum Vlaamse Primitieven. Het KIK/IRPA organiseerde het laatste symposium in 2012 dat aan Jan van Eyck werd gewijd.

Het 19e symposium is gewijd aan het technisch onderzoek van schilderijen: de toeschrijvingsproblematiek van schilderijen van de 15e tot de 17e eeuw. De toeschrijving van kunstwerken is een centraal gegeven in de kunstgeschiedenis. Sinds de introductie van nieuwe onderzoeksmethoden zoals radiografie, infraroodfotografie en infraroodreflectografie onderging het conventioneel kunsthistorisch onderzoek ingrijpende veranderingen. Technisch onderzoek kan bijkomende argumenten aanleveren bij het toeschrijven van kunstwerken aan meesters of werkplaatsen. Daarnaast legt technisch onderzoek ook complexe werkmethodes bloot. Oudere toeschrijvingen kunnen door het nieuwe materiaal in twijfel getrokken worden. Tijdens dit symposium wordt dieper ingegaan op hoe technisch onderzoek de toeschrijvingsproblematiek heeft beïnvloed.

Wetenschappelijk comité:

Till-Holger Borchert (Musea Brugge, Vlaams Onderzoekscentrum voor de Kunst in de Bourgondische Nederlanden), Jacqueline Couvert (UCL, Laboratoire d'étude des oeuvres d'art par les méthodes scientifiques), Christina Currie (KIK/IRPA), Anne Dubois (UCL, FRS-FNRS), Bart Fransen (KIK/IRPA), Valentine Hendericks (ULB, KIK/IRPA), Vanessa Paumen (Musea Brugge, Vlaams Onderzoekscentrum voor de Kunst in de Bourgondische Nederlanden), Cyriel Stroo (KIK/IRPA), Jan Van der Stock (KULeuven), Anne van Oosterwijk (Musea Brugge, Vlaams Onderzoekscentrum voor de Kunst in de Bourgondische Nederlanden), Dominique Vanwijnsberghe (KIK/IRPA), Lieve Watteeuw (KULeuven)

Erelid: Hélène Verougstraete (Emeritus Professor, UCL)

Raadpleeg de website voor het programma en praktische info

(Nieuwsbericht 31 januari 2014)