Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Schuttersfeest

Kunstenaar: 
Meester van Frankfurt
Biografie: 

Antwerpen 1460 - 1515/ 1525

Materiaal: 
hout
Afmetingen: 
141 cm x 176 cm x 12 cm
Inventarisnummer: 
529
Museum:
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
Categorie:
Categorie A: Vlaamse primitieven
Subcategory:
15e eeuw Portretten
Trefwoord:
Figuurvoorstellingen

Begin veertiende eeuw duiken in de Vlaamse en Brabantse steden schuttersgilden op. Hun voornaamste bezigheid bestond uit wapenexercities, waartoe ook het Landjuweel behoorde, een schietwedstrijd tussen verschillende gilden. Schietoefeningen werden als erg nuttig aanzien. Meestal sloten ze af met een feest, en dat wordt op dit schilderij afgebeeld.
Het werk werd geschilderd in opdracht van het Antwerpse gilde van de Oude Voetboog. In één van de ramen in de rechthoekige toren rechtsboven ziet men het stadswapen van Antwerpen. In het midden zit een man onder een baldakijn, waarschijnlijk de hoofdman van de gilde die de wedstrijd gewonnen heeft. De sleutel boven zijn hoofd duidt erop dat het gastmaal gratis is, en vele mensen stromen toe. Onder aan het werk trachten enkele zich door het hek te wurmen. Het geheel speelt zich af in een afgesloten wereld, die doet denken aan een religieuze 'Besloten Hof'. Dit benadrukt de samenhorigheid van de gildebroeders. Enkel de schilder zelf is als buitenstaander de tuin kunnen binnendringen. Hij is in het gezelschap van een jonge vrouw, en kijkt als enige recht uit het schilderij.