Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Retabel van de heilige Nicolaas

Kunstenaar: 
Meester van de Legende van de heilige Lucia
Biografie: 

Brugge 1430 - Brugge 1506

Datering: 
1479 - 1505
Materiaal: 
olieverf op paneel
Afmetingen: 
110 cm x 98.7 cm
Inventarisnummer: 
0000.GRO0676.I-2008.GRO0002a-2c.I
Museum:
Groeningemuseum Brugge
Categorie:
Categorie A: Vlaamse primitieven
Subcategory:
15e eeuw Heiligen
Trefwoord:
Religieuze voorstellingen
Formaat:
Veelluiken Retabels

Dit retabel toont de tronende heilige Nicolaas met aan weerszijden voorstellingen uit zijn leven. Hij is op het middenpaneel monumentaal afgebeeld en is gekleed in een rijkelijk geornamenteerd gewaad met de bisschopsstaf in zijn hand. Op de achtergrond is de stad Brugge zichtbaar. Op de luiken is links boven afgebeeld hoe Nicolaas drie dochters van een verarmde edelman voorziet van een bruidschat. Daaronder is voorgesteld hoe Nicolaas koren laat lossen in Myra en zo een hongersnood weet te beëindigen. Op het rechterluik is de geschiedenis van de priesterleerlingen afgebeeld. In de bovenste scène worden de drie leerlingen vermoord door de herbergier die hun vlees wil inpekelen. Op het onderste paneel, dat helaas nog ontbreekt, worden de priesterleerlingen door Nicolaas weer uit de dood gewekt.
Een retabel zoals deze, waarbij het middenpaneel geflankeerd wordt door kleine verhalende voorstellingen, doet aan Spaanse retabels denken. Het is dan ook goed mogelijk dat de Meester van de Legende van de heilige Lucia dit retabel voor een Spaanse opdrachtgever maakte. Het retabel is op een nog onbekend moment ontmanteld. In 2008 zijn de 3 verhalende voorstellingen door de Vlaamse gemeenschap verworven en in langdurige bruikleen aan het Groeningemuseum gegeven. De vierde verhalende voorstelling is nog niet teruggevonden.