De dauphin Frans, zoon van Frans I

Kunstenaar: 
Jean Clouet
Biografie: 

onbekend - Parijs 1540

Materiaal: 
olieverf
Afmetingen: 
13 cm x 16 cm
Inventarisnummer: 
33
Museum:
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
Categorie:
Categorie D: Buiten de Nederlanden
Subcategory:
16e eeuw Portretten
Trefwoord:
Portretten

Aanvankelijk werd de geportretteerde geïdentificeerd als Frans II, zoon van de Franse koning Hendrik II. Ook van de kunstenaar was men niet erg zeker, en werden de namen van Hans Holbein II en François Clouet, de zoon van Jean Clouet genoemd. Uiteindelijk werd het definitief aan Jean Clouet toegeschreven. Deze was in dienst van Frans I, waarschijnlijk is het kind dan ook de zoon van deze koning.
De dauphin werd geboren in 1518, en zou vroegtijdig overlijden in 1536. Waarschijnlijk werd hij in het begin van de jaren twintig van de zestiende eeuw geschilderd, toen hij vier of vijf jaar oud was. Daarop wijst ook zijn kledij, een laag uitgesneden wambuis met witte splitten. Op zijn hoofd draagt hij een zwarte hoed met een brede rand versierd met zwanenveren. De gezichtsuitdrukking is een mengeling van kinderlijke onschuld en koninklijke waardigheid.
Het portret is zeer gedetailleerd weergegeven. Hiervan getuigen de minutieuze weergave van de veertjes op de hoed en de fijne tekening van het goudblonde haar. De donkergroene achtergrond vestigt de aandacht op het bleke gezicht, en laat het rode en gele in de kledij goed uitkomen.