Deze gearchiveerde website ‘De Vlaamse primitieven' wordt tijdelijk niet meer geactualiseerd. Bepaalde functionaliteiten (vb. gericht zoeken in de collectie) zijn hierdoor mogelijk niet meer beschikbaar. Nieuwsupdates over de Vlaamse primitieven verschijnen voortaan op vlaamsekunstcollectie.be. Vragen over deze website? Neem contact op via info@vlaamsekunstcollectie.be.

Calvarieberg

Kunstenaar: 
Antonello da Messina
Biografie: 

Messina 1430 - Messina 1479

Datering: 
1475
Materiaal: 
hout
Afmetingen: 
42 cm x 52.5 cm
Inventarisnummer: 
4
Museum:
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
Categorie:
Categorie D: Buiten de Nederlanden
Subcategory:
15e eeuw Christussen Kruisigingen
Trefwoord:
Religieuze voorstellingen

De goede en de slechte moordenaar zijn vastgebonden op twee afgeknotte bomen. De lichamen zijn erg realistisch weergegeven. Op de grond treuren Maria en Johannes, de lievelingsapostel van Christus. De schedel verwijst naar Adam. Sinds de tiende eeuw geloofde men immers dat die op Golgotha begraven was. De zondeval wordt door het offer van Christus tenietgedaan. Op Golgotha komen de oorsprong van de erfzonde en de overwinning ervan samen.
Het werk bevat vele symbolen betreffende de dood en verlossing. Zo verwijst de uil naar de joden en de zondaars die zich van het ware geloof afwenden. De nachtvogel wendt zich ook af van het daglicht. De slangen die door de schedel kronkelen, staan symbool voor de dood en de duivel. Achter het kruis ontspringt een nieuwe twijg aan een oude stronk. Dit verbeeldt de relatie tussen het Oude Verbond en het Nieuwe Verbond. Het werk is geschilderd in de olieverftechniek, wat erop wijst dat de Siciliaanse kunstenaar beïnvloed werd door de Vlaamse Primitieven.